Carnavalsposter 2023

'Vastelaovend in Limburg'

Frank Wagtmans heeft in opdracht van de Provincie Limburg de Carnavalsposter 2023 gemaakt. De kunstposter Vastelaovend in Limburg is een gezamenlijk initiatief van de Sjeng Kraft Kompenei, Provincie Limburg en De Limburger en werd dat jaar voor de 17e keer uitgegeven. Er werden 75.000 posters gedrukt en gratis door de hele provincie Limburg verspreidt. "Doel van deze kunstposter is zoveel mogelijk inwoners van de provincie te betrekken bij het cultureel fenomeen carnaval".

Het schilderij hangt in het Gouvernement in Maastricht samen met de andere schilderijen van de kunstenaars van afgelopen jaren. Vanaf maandag 30 januari 2023 was niet alleen de poster op te halen in het Gouvernement aan de Maas. Alle originele werken van de kunstposters werden ook tentoongesteld in de entreehal van het Provinciehuis. Je kon je onderdompelen in 18 jaar aan carnaval met werken van onder andere Jack Poels, Toon Hermans en natuurlijk ook de kunstenaar van de poster van dat jaar, Frank Wagtmans. De expositie was gratis te bezichtigen tot en met 10 maart 2023.

Carnavalsposter 2023 Vastelaovend in Limburg
Origineel schilderij - Kunstposter 'Vastelaovend in Limburg' 2023

Frank Wagtmans over het kunstwerk:

Carnaval is een van de meest kleurrijke evenementen in Limburg. Het draait om levendige kleuren, plezier, uitbundige kostuums, praalwagens, en opgetogen optochten doordrenkt van vreugde, gezelligheid, ritme en dans. Deze feestelijke elementen wilde ik absoluut weerspiegelen in mijn schilderij.

Ik koos voor een portret van een opgetogen jonge vrouw die vol vreugde aan het carnaval deelneemt. In het kleurgebruik kon ik me helemaal uitleven. Carnavalskleding en make-up zijn doordrenkt met pure fantasie en creativiteit, en daarom wilde ik er iets bijzonders mee doen. In dit kunstwerk heb ik de kleding en de hoofdtooi gemaakt van een mengeling van pasta, verf en glanzende elementen. Het gezicht is versierd met verschillende steentjes en glitters. De veren zijn gecreëerd met dikke verfstructuren om diepte en realisme toe te voegen.

In dit schilderij heb ik alle technieken toegepast die ik in de afgelopen jaren heb ontwikkeld, wat uiteindelijk heeft geleid tot een unieke eigen stijl. Mijn schilderijen worden gekenmerkt door hun levendige kleuren, realisme, strakke penseelstreken, abstracte vormen, dikke verfstructuren, kleine glanzende steentjes en pailletten.

Ik hoop dat de Vastelaovendposter veel Limburgers in de feeststemming brengt en het gevoel geeft dat carnaval zoals vanouds weer gevierd mag worden.

Carnavalsposter 2023 Vastelaovend in Limburg
In het schilderij zijn veel verschillende materialen toegepast zoals, glanzende steentjes, pailletten en glitters om een nog feestelijker gevoel over te brengen. 
Carnavalsposter 2023 Vastelaovend in Limburg
Het portret is een verzameling van explosieve kleuren die van het doek afspatten. De kleuren zijn zorgvuldig samengesteld voor een verbluffend effect.
Carnavalsposter 2023 Vastelaovend in Limburg
De poster is afgedrukt op formaat 70x50cm en is erg gewild bij vele carnavalsvierders in Limburg. De carnavalsposter verschijnt tijdens de carnavalsperiode veelal op ramen, deuren, kantoren, cafés en winkels.

Video: De onthulling van de Vastelaovesposter 2023 Live gestreamd op 27 jan 2023 met Frank Wagtmans, Sjeng Kraft Kompenei, Provincie Limburg en De Limburger.

Origineel schilderij - Kunstposter 'Vastelaovend in Limburg 2023' - Details

Kunstposter Vastelaovend in Limburg 2023 - Details
Kunstposter Vastelaovend in Limburg 2023 - Details
Kunstposter Vastelaovend in Limburg 2023 - Details
Kunstposter Vastelaovend in Limburg 2023 - Details
Kunstposter Vastelaovend in Limburg 2023 - Details
Kunstposter Vastelaovend in Limburg 2023 - Details

Expositie - kunstposters ‘Vastelaovend in Limburg

Speciaal voor de Vastelaovend zijn dit jaar alle originele schilderijen van de kunstposter ‘Vastelaovend in Limburg’ te bezichtigen in een expositie. De expositie ‘Van Eijsden tot Mook: zeventien jaar kunstposter Vastelaovend in Limburg’ is tot en met 10 maart 2023 te bezoeken in de entreehal van het Gouvernement aan de Maas in Maastricht.

De kunstposter is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een traditie. Sinds 2006 maakt elk jaar een andere kunstenaar de poster, die vervolgens door de hele provincie verspreid wordt. Dompel je in deze expositie onder in 18 jaar aan carnaval met de werken van onder andere Jack Poels, Toon Hermans en natuurlijk ook de kunstenaar van de poster van dit jaar, Frank Wagtmans. Graffiti, edelstenen en werken van wel twee meter groot. De kunstenaars hebben de afgelopen jaren flink uitgepakt.

De originele werken van de kunstposters staan tentoongesteld in de entreehal van het Gouvernement aan de Maas in Maastricht. Deze expositie is tot en met 10 maart gratis te bezichtigen tijdens kantooruren.

Overzicht kunstenaars Kunstposter Vastelaovend in Limburg

17. 2023 – Frank Wagtmans 

16. 2022 – Paul Kusters

15. 2020 – Yasja Ligtelijn

14. 2019 – Toine Dekkers

13. 2018 – James Jetlag (Martin Plag)

12. 2017 – Sjer Jacobs

11. 2016 – Lou Thissen

10. 2015 – Wijnand Thönissen

9. 2014 – Guy Olivier

8. 2013 – Judith Krebbekx

7. 2012 – Sidi El Karchi

6. 2011 – Jack Vreeke

5. 2010 – Tanja Ritterbex

4. 2009 – Frans Malschaert

3. 2008 – Toon Hermans

2. 2007 – Jack Poels

1. 2006 – Chrit Rousseau