Frank Wagtmans' artistieke ontmoeting in 'Sterren op het Doek'

Seizoen 15 - Aflevering 5 – Johanna ter Steege zaterdag 9 december 2023 om 20.40 uur bij MAX op NPO 2

Sterren op het Doek: Johanna ter Steege

Op zaterdag 9 december om 20.40 uur zond Omroep MAX op NPO 2 de vijfde aflevering uit van "Sterren op het Doek", waarin de getalenteerde actrice Johanna ter Steege centraal stond. De portretschilder Frank Wagtmans, samen met kunstenaars Ellen van Dijk en Renske Schilt, ging de uitdaging aan om Johanna op geheel eigen wijze vast te leggen. De boerderijsetting, waar Johanna haar verhaal deelde met Özcan Akyol, bood een schilderachtige achtergrond voor deze creatieve ontmoeting.

Het hoogtepunt van de aflevering was ongetwijfeld de ontknoping in het Rijksmuseum. Temidden van drie totaal verschillende portretten stond Johanna voor de uitdagende taak om haar favoriete kunstwerk te kiezen. De spanning was voelbaar terwijl de camera's registreerden welk portret de eer kreeg om mee naar huis genomen te worden.

Met veel enthousiasme blikt Frank Wagtmans terug op zijn deelname aan dit inspirerende programma. Het schilderen van het intrigerende portret van Johanna ter Steege was een unieke ervaring, waarbij de kunstenaar de kans kreeg om achter de schermen van zo'n productie te kijken.

Uitzending gemist? >> Nu te zien op NPO 2

"Sterren op het Doek" met Johanna ter Steege, Özcan Akyol en 3 kunstenaars
TV-programma "Sterren op het Doek" met Özcan Akyol en Johanna ter Steege

Een Kleurrijk Portret van Johanna ter Steege

Johanna, ondanks haar indrukwekkende acteertalent, toonde zich als een nuchter en toegankelijk persoon, wat Wagtmans inspireerde om haar karakter vast te leggen in een kleurrijk palet.

In eerste instantie koos Wagtmans voor ingetogen kleuren, passend bij Johanna's bescheidenheid. Echter, gedurende het creatieve proces groeide de drang om kracht toe te voegen aan het portret. De kleuren werden geleidelijk intenser, wat resulteerde in een krachtig kunstwerk met een prachtige kleurexplosie. Het gebruik van acrylverf bracht uitdagingen met zich mee, vooral bij het streven naar naadloze kleurovergangen, maar Wagtmans omarmde deze uitdaging als een kans om zijn vaardigheden te verbeteren.

Het schilderproces werd een boeiende reis, waar Wagtmans niet alleen het portret van Johanna ter Steege creëerde, maar ook zijn eigen streven naar artistieke uitmuntendheid weerspiegelde. De deelname aan deze creatieve krachtmeting was een waar genoegen voor Wagtmans, die zijn passie voor het werken met acrylverf verder kon verkennen. Deze aflevering van "Sterren op het Doek" markeerde een uniek hoofdstuk in Wagtmans' artistieke reis, vol kunst, emotie en het fascinerende levensverhaal van Johanna ter Steege.

Portret van Johanna ter Steege
Portret van Johanna ter Steege

Over het programma "Sterren op het Doek"

Presentator Özcan Akyol voert diepgaande interviews met bekende Nederlanders terwijl ze worden geportretteerd door drie kunstenaars. Diverse BN'ers ondergaan de intense blikken van de portretkunstenaars en beantwoorden de prikkelende vragen van de presentator. Wat onthullen ze over zichzelf en wat blijft juist verborgen? Aan het einde van elke aflevering mag de BN’er één schilderij kiezen om mee naar huis te nemen, terwijl de overige kunstwerken worden geveild voor het goede doel. Dit schept een unieke kans voor kunstliefhebbers: de twee niet-gekozen werken kunnen via de officiële website, https://sterrenophetdoek.nl, worden verworven door middel van biedingen.

De uitzendingen met prominente Nederlanders zijn als volgt:

Over de veiling

De nieuwe kunstwerken worden elke zaterdagavond na de uitzending op de website gepresenteerd en blijven beschikbaar voor veiling tot de daaropvolgende vrijdag om 12.00 uur. Dit biedt een prachtige kans om een uniek kunstwerk te bemachtigen en tegelijkertijd een nobel doel te ondersteunen. Deelname aan het biedproces draagt bij aan het goede doel dat de betreffende BN'er heeft gekozen. Meer informatie is beschikbaar op https://sterrenophetdoek.nl.