"Beeld van Beatrix" In Paleis Het Loo

Tentoonstelling 'Beeld van Beatrix' in Paleis Het Loo: Eerbetoon aan Koningin Beatrix

Frank Wagtmans' portret van Koningin Beatrix, prachtig vastgelegd door een professionele fotograaf in de majestueuze omgeving van Paleis Het Loo.
Frank Wagtmans weeft de ziel van Koningin Beatrix in zijn portret in dit moment van artistieke schepping,.

Kunstenaar Frank Wagtmans nam met gepaste trots deel aan de prestigieuze tentoonstelling 'Beeld van Beatrix' in Paleis Het Loo in Apeldoorn. Dit evenement, geopend door oud-premier Dries van Agt, bracht kunstwerken samen die zorgvuldig waren geselecteerd uit meer dan 2000 inzendingen als reactie op een oproep van de NOS om portretten van koningin Beatrix in te sturen.

Wagtmans' werk werd geselecteerd om deel uit te maken van deze indrukwekkende collectie van 65 kunstwerken. De tentoonstelling omvatte tevens tien beroemde portretten van koningin Beatrix en belichtte de diverse visies op de vorstin, variërend in stijl en interpretatie. Het diende als zowel een eerbetoon aan het naderende afscheid van de koningin als een opmerkelijk verjaardagsgeschenk.

Onder toezicht van juryleden Jan des Bouvrie, NOS-presentatrice en fotografe Sacha de Boer, en conservator Marieke Spliethoff, werd de liefde en creativiteit geprezen die sprak uit de ingezonden portretten. De hoogste onderscheiding, 'Het Gouden Haakje', werd toegekend aan kunstenares Edith Benedictus Buning voor haar opvallende glaskunstwerk 'Diplomatie', waarin Beatrix in vier lagen glas was afgebeeld. Dit kunstwerk werd persoonlijk aan koningin Beatrix aangeboden.

De tentoonstelling 'Beeld van Beatrix' kreeg een bijzondere betekenis, gezien de aankondiging van het aftreden van de koningin. Volgens directeur Michel van Maarseveen van Paleis Het Loo was dit een uniek eerbetoon aan de vrouw die 33 jaar onze koningin is geweest.

De tentoonstelling 'Beeld van Beatrix' was geopend voor het publiek vanaf 31 januari 2013 en was te bewonderen in Paleis Het Loo tot 22 mei 2013. De NOS zond destijds twee speciale programma's uit rond 'Beeld van Beatrix', waarin de totstandkoming van de tentoonstelling en het portret van Beatrix door de ogen van kunstenaars werden belicht. Dit bood een unieke kans om het werk van Frank Wagtmans en andere kunstenaars te bewonderen en koningin Beatrix te eren.