Geisha Schilderij

Handgeschilderd schilderij van een Japanse Geisha

Geisha schilderij Frank Wagtmans
Handgeschilderd portret van een Japanse Geisha.

SPECIFICATIES

Geisha schilderij Frank Wagtmans
Handgeschilderd kunstwerk van een Geisha volledig met de hand gemaakt door Frank Wagtmans.

OVER HET KUNSTWERK

In dit betoverende schilderij, met een afmeting van 140x100 cm, komt de elegante wereld van de geisha tot leven. Het kunstwerk, opgebouwd uit een gelaagd palet van acrylverf en verrijkt met subtiele dikke verfstructuren, vangt de essentie van de geisha op een unieke en expressieve manier. De geisha, gehuld in een prachtige kimono die overvloeit met bloemmotieven, weerspiegelt de tijdloze schoonheid en verfijning van de Japanse cultuur.

De gedetailleerde decoratie van bloemen, zowel op de kimono als in het weelderige haar van de geisha, voegt een vleugje natuurlijke gratie toe aan het portret. Elk bloemblaadje draagt mogelijk een symbolische betekenis, zoals vaak het geval is in de rijke Japanse tradities. De zorgvuldig aangebrachte dikke verfstructuren creëren tastbare texturen die het geheel tot leven brengen en de diepte van de artistieke expressie benadrukken.

De dieprode achtergrond fungeert als een dramatisch decor, waardoor de geisha als het ware uit het doek oprijst. De intensiteit van de kleur rood kan verbonden worden met passie, energie en de diepgewortelde symboliek die rood in de Japanse cultuur kan dragen.

De geisha zelf draagt een sublieme make-up, een integraal onderdeel van haar traditionele verschijning. De kunstenaar heeft met precisie de kenmerkende witte make-up, delicaat aangebrachte lippenstift en oogschaduw gecreëerd, waardoor de geisha's gezicht een aura van mysterieuze allure krijgt.

De zijkanten van het schilderij zijn naadloos mee geschilderd, waardoor het kunstwerk als een complete entiteit tot zijn recht komt. Het nodigt de kijker uit om zich te laten onderdompelen in de rijke details en de subtiele nuances van de geisha's wereld.

Geisha's zijn hooggeschoolde artiesten die uitblinken in de uitvoerende kunsten zoals muziek, dans, zang en poëzie. Ze ondergaan jarenlange training om meesters te worden in deze disciplines en worden beschouwd als bewaarders van de traditionele Japanse cultuur. Geisha's treden op tijdens sociale bijeenkomsten, theeceremonies en andere formele gelegenheden, waar ze niet alleen entertainment bieden, maar ook een sfeer van verfijning en gastvrijheid creëren.

Het iconische uiterlijk van een geisha, met haar opvallende make-up, intricate kapsel en prachtige kimono, is een belichaming van esthetiek en vakmanschap. De geishacultuur is diepgeworteld in de geschiedenis van Japan en blijft een boeiend symbool van elegantie en artistieke uitmuntendheid. Het schilderij brengt deze rijke cultuur tot leven en nodigt uit tot een contemplatieve reis door de betoverende wereld van de geisha.

BIJZONDERE KENMERKEN

Waarom kiezen om een handgeschilderd schilderij te kopen in plaats van een reproductie of digitaal kunstwerk?

Uniciteit en originaliteit: Een handgeschilderd schilderij is een uniek kunstwerk dat met de hand is gemaakt door een kunstenaar. Het draagt de unieke artistieke visie, stijl en vaardigheden van de kunstenaar, waardoor het een authentiek en origineel stuk is. 

Artistieke waarde en vakmanschap: Handgeschilderde schilderijen tonen het vakmanschap en de artistieke vaardigheden van de kunstenaar. Je kunt de penseelstreken, de textuur van de verf en de subtiele details waarderen die in het werk zijn verwerkt. Het bezitten van een handgeschilderd schilderij biedt een gevoel van verbondenheid met de kunstenaar en het artistieke proces.

Emotionele impact en esthetisch genot: Kunst heeft de kracht om emoties op te roepen en mensen te raken op een dieper niveau. Een handgeschilderd schilderij kan een intense emotionele impact hebben en je elke keer dat je ernaar kijkt, vreugde, inspiratie of verwondering schenken. Het kan je ruimte verrijken en een esthetisch genot bieden dat moeilijk te repliceren is.

Kortom, het kopen van een handgeschilderd schilderij biedt een unieke ervaring en bezit van een origineel kunstwerk dat vakmanschap, emotionele impact en potentieel waardevolle investeringen combineert. Het kan je leefruimte verfraaien en een bron van inspiratie en genot worden voor vele jaren.

Het schilderproces

Geisha schilderij - Het schilderproces

Hier ben ik bezig met de eerste basisschets. De contouren worden stap voor stap opgebouwd.

Geisha schilderij - Het schilderproces

De zogenaamde outlines worden met speciale dikke lijnen aangebracht, door deze dikke verfstructuur krijgt het portret meer diepte.

Geisha schilderij - Het schilderproces

Hier is het portret al ver gevorderd en hier ben ik bezig met het aanbrengen van de laatste details.

Geisha schilderij - Het schilderproces

Het schilderij is nu helemaal klaar en de vernislaag wordt in lagen aangebracht.

Geisha schilderij - Het schilderproces

Hier is goed te zien dat de vernislaag de kleurintensiteit omhoog haalt waardoor de kleuren nog krachtiger worden.

Geisha schilderij - Het schilderproces

Het schilderij dient een dag goed te drogen voordat het klaar is om opgehangen te worden.

GEISHA'S IN DE JAPANSE CULTUUR

De geisha's, letterlijk vertaald als "persoon van de kunsten", waren professionele vrouwelijke artiesten die in het premoderne Japan opkwamen. Hun oorsprong kan worden teruggevoerd tot de 17e eeuw, toen ze begonnen op te treden in theehuizen in de steden van Kyoto en Edo (nu Tokio).

Oorspronkelijk waren geisha's mannelijke artiesten die verantwoordelijk waren voor het vermaken van de gasten tijdens theeceremonies. Later, in de 18e eeuw, ontwikkelden vrouwelijke geisha's zich als professionele artiesten die gespecialiseerd waren in zang, dans, poëzie en het bespelen van instrumenten zoals de shamisen en de taiko.

Geisha's waren getraind in de traditionele Japanse kunsten en cultuur en dienden als gezelschap voor de elite van de samenleving. Hun diensten waren duur en alleen beschikbaar voor degenen die zich het konden veroorloven. Ze werden beschouwd als de hoogste vorm van verfijning en elegantie in de Japanse samenleving.

Geisha's hadden een zeer gestructureerde levensstijl en moesten zich houden aan strikte regels en voorschriften, inclusief het dragen van een kimono, het stylen van hun haar, en het gebruik van make-up. Ze werden begeleid door een oudere vrouwelijke mentor, de "okasan", die verantwoordelijk was voor hun opleiding en het beheer van hun carrière.

Hoewel geisha's vaak verward worden met prostituees, waren ze dat niet. Geisha's waren geen seksuele dienstverleners en hun werk was gericht op het bieden van entertainment en gezelschap aan hun klanten.

Tijdens de opkomst van het moderne Japan in de 20e eeuw, begonnen geisha's geleidelijk aan minder populair te worden en werd hun rol in de samenleving steeds meer verstoord. Tegenwoordig zijn er nog maar enkele honderden geisha's actief in Japan en hun traditionele kunsten en levensstijl worden zorgvuldig bewaard als onderdeel van het culturele erfgoed van Japan.


Geisha schilderij Frank Wagtmans
Deze Geisha heeft een mooie sterke make-up. Hier ben ik bezig de rode oogschaduw aan te brengen.

Video