Geisha I

Groot handgeschilderd schilderij van een Japanse Geisha

Geisha portretschilderij Frank Wagtmans
Groot Geisha schilderij

SPECIFICATIES

Geisha portretschilderij Frank Wagtmans
Handgeschilderd kunstwerk van een Geisha volledig met de hand gemaakt door Frank Wagtmans.

OVER HET KUNSTWERK

In dit indrukwekkende schilderij komt de gracieuze verschijning van een geisha tot leven op een groot canvas van 200x140 cm. Het kunstwerk is met zorg opgebouwd uit talloze lagen acrylverf, waarbij op bepaalde plaatsen dikke verfstructuren zijn aangebracht om een voelbare diepte toe te voegen. De geisha draagt een prachtige kimono, gedecoreerd met bloemmotieven die de elegantie van de traditionele Japanse cultuur weerspiegelen. De achtergrond, een harmonieuze mix van diepblauw, groen en siena, vormt een sfeervol decor dat de geisha nog meer doet opvallen.

De kimono, met zijn bloemrijke ornamenten, benadrukt de verfijning en aandacht voor detail die kenmerkend zijn voor de geishacultuur. Elke bloem op de kimono draagt mogelijk symboliek, aangezien bloemen in de Japanse cultuur vaak worden geassocieerd met betekenis en emoties. Dit geeft het schilderij niet alleen visuele pracht, maar ook diepgang en betekenis.

De achtergrond, gedrenkt in diepblauwe, groene en siena tinten, creëert een sfeer die de mysterieuze en tijdloze aantrekkingskracht van de geisha versterkt. Het kleurenpalet is geïnspireerd door de natuurlijke elementen die vaak terugkomen in Japanse kunst en cultuur, zoals de diepe blauwe tinten van de nacht en de rustgevende groenen van de natuur.

Geisha's zijn hoogopgeleide en kunstzinnige artiesten, bekend om hun vaardigheden in muziek, dans, zang en gastvrijheid. Ze belichamen de Japanse traditie en esthetiek, en hun rol gaat verder dan alleen amusement. Geisha's zijn meesters in het vermaken van hun gasten tijdens traditionele theeceremonies, banketten en culturele bijeenkomsten

Het kenmerkende uiterlijk van een geisha omvat zorgvuldig aangebrachte witte make-up, verfijnde kapsels en kleurrijke kimono's met prachtige patronen. Hun verschijning straalt elegantie en mysterie uit, en ze worden beschouwd als bewaarders van de traditionele Japanse kunsten.

Het schilderij, met zijn weelderige kimono en diepgaande kleurenpalet, eert niet alleen de esthetiek van de geisha, maar brengt ook een eerbetoon aan de diepgewortelde artistieke en culturele erfenis van Japan. Het vangt de tijdloze gratie van de geisha en nodigt de toeschouwer uit om zich onder te dompelen in de rijke en betoverende wereld van de Japanse traditie.

BIJZONDERE KENMERKEN

De serie Becoming a Geisha van Wagtmans neemt je mee naar Japan, het land van de rijzende zon. De schilderijen kenmerken zich door een explosie van kleuren, buitengewoon indrukwekkend, drie-dimensionaal reliëf, dikke doorwerkte verfstructuur en strakke composities. Wagtmans verbeeldt mooie Geisha's in een bijzondere techniek. Wanneer je het portret van heel dichtbij bekijkt, komt de grote verrassing: zijn grote schilderijen zijn opgebouwd uit diverse materialen. Een unieke techniek. Alleen van dichtbij is te zien hoe de compositie is gecreëerd.

Een geisha, geiko of geigi is in de traditionele Japanse cultuur een muze voor artiesten. De letterlijke betekenis van geisha is "kunstpersoon". Typerend voor de geisha's zijn de pruiken van zwart haar, witgemaakte gezichten met rode lippen en opvallende versierde kimono's of zijden kleding. Men beschouwde Geisha's als toonbeeld van schoonheid en verfijnde cultuur.

Het schilderproces

Geisha portretschilderij - Het schilderproces
Het portret begint met het maken van een schets
Geisha portretschilderij - Het schilderproces

Aanbrengen van de eerste kleurlaag

Geisha portretschilderij - Het schilderproces

Aanbrengen van de derde kleurlaag

Geisha portretschilderij - Het schilderproces

Details creëren

Geisha portretschilderij - Het schilderproces

Creëren van een dikke verf textuur

Geisha portretschilderij - Het schilderproces

Vernissen van het schilderij

DE OORSPRONG EN OPKOMST VAN GEISHA'S IN PREMODERN JAPAN

Geloof het of niet, de oorspronkelijke geisha leek in niets op de moderne geisha. De eerste geisha's waren mannen en verschenen rond 1730. Pas zo'n 20 jaar later verschenen er vrouwelijke geisha's in de vorm van odoriko (踊り子, wat danseressen betekent) en shamisen-spelers. Zij namen het beroep al snel over en domineerden het rond 1780.

De oorspronkelijke rol van geisha was die van assistente van de oiran, de chique en peperdure Japanse courtisanes die in de Edo-periode (1603-1886) in de lustoorden van Edo (het huidige Tokio), Kyoto en andere grote steden verbleven. Omdat de courtisanes bang waren dat geisha's hun klanten zouden stelen, verboden de toenmalige regels geisha's om persoonlijke relaties aan te gaan met klanten. Ze mochten zelfs niet in de buurt van gasten zitten. 

De klanten die de courtisanes bezochten, gingen zich echter steeds meer richten op de goedkopere en sociaal toegankelijkere geisha's, en rond 1800 namen geisha's de plaats in van de oiran als middelpunt van feestjes. Toen de populariteit van de oiran in de Meiji-periode (1868-1912) afnam, nam de populariteit van geisha's alleen maar toe: ze werden onmisbare gastheren en -vrouwen bij diners voor grote bedrijven en regeringsfunctionarissen. De populariteit van geisha's nam voortdurend toe tot in de jaren 1920, toen er in heel Japan wel 80.000 geisha's waren die gasten vermaakten. Pas toen het land betrokken raakte bij internationale oorlogen, bedreigde de druk op de Japanse samenleving de rol en het prestige van het beroep van geisha.


[Bron: https://www.toki.tokyo/]
Geisha portretschilderij - Het schilderproces
Handgeschilderd portret van een Geisha door Frank Wagtmans.

Video